Werkervaring

Per 10 april 2015 ben ik gestart met mijn eigen onderneming: Marianne van der Zijde Accountancy Advies. In de 11 jaar hiervoor ben ik werkzaam geweest bij de Autoriteit Financiƫle Markten en ben daar doorgegroeid naar de functie van Hoofd Toezicht Kwaliteit Accountantscontrole en Verslaggeving. Ik heb aan de wieg gestaan van het Toezicht op Accountantsorganisaties en dat toezicht (mede) op mogen bouwen en het vorm, inhoud en een gezicht mogen geven. Ik ben bij heel veel accountantsorganisaties over de vloer geweest, van heel kleine, middelgrote tot de Big-4. Ik heb gesproken met bestuurders en met accountants en teamleden over de uitgevoerde controles tijdens dossieronderzoeken. Ik kijk met een heel goed gevoel terug op deze tijd. Het heeft me een breed inzicht gegeven in de accountantssector.

Voordat ik bij de AFM begon, heb ik gewerkt in de openbare accountantspraktijk. Ik ben in 1987 begonnen bij Van Dien + Co Accountants (nu PwC), als een van de eerste bedrijfseconomen die werd aangenomen en de postdoctorale opleiding ging volgen. Ik heb Bedrijfseconomie gestudeerd aan de Erasmus Universiteit en de Accountantsopleiding gedaan aan de VU. Na twee jaar ben ik overgestapt naar Deloitte en heb daar controleopdrachten gedaan voor de Noord-Hollandse kantoren (Amsterdam, Hoorn, Alkmaar, Beverwijk) en tekeningsbevoegdheid gekregen. In de tijd dat mijn vier kinderen klein waren heb ik vier jaar gewerkt bij de Erasmus Universiteit, daarna ben ik teruggegaan naar Deloitte Amsterdam in de functie van senior manager.

Maatschappelijke activiteiten

Naast mijn werk ben ik in de loop van de jaren actief geweest als corrector controleleer en als docent Controleleer en Financiƫle Verslaggeving bij de VU en de Erasmus Universiteit. Daarnaast ben ik altijd actief geweest in vrijwillige bestuurs- en adviesfuncties waaronder Amnesty International, IVN en het College van deskundigen van het CBF. Momenteel ben ik penningmeester van Action Aid, een NGO gericht op het bestrijden van armoede en onrecht.

Persoonlijke kenmerken

Zo zie ik mijzelf:

  • Gemotiveerd
  • Pragmatisch
  • Gericht op haalbare resultaten
  • Gericht op samenwerken en leren
  • In staat om de verbinding te leggen tussen theorie en praktijk
  • Zicht hebbend op de grote lijnen, maar ook oog voor details